Hej Rally-vänner!

 

SSBK´s Rallylydnadssektor söker med ljus och lykta efter ambitiösa och glada människor som vill engagera sig ideellt. Du kommer tillsammans med andra planera kurser, tävlingar och andra aktiviteter på klubben. Det är inte bara roligt utan även lärorikt.

 

Välkommen att skicka mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. för intresseanmälan och frågor.

 


Vi på SSBK håller ibland kurser i rallylydnad och det finns flera på klubben som tränar och tävlar i rallylydnad. För att komma i kontakt med andra rallylydnads intresserade på klubben så kontaktar du sektorns kontaktperson.

 

Vad är Rallylydnad

Genom glädje, kommunikation och samarbete ska hund och förare ta sig igenom en rallylydnadsbana. Rally i namnet betyder inte att det ska gå fort utan att hunden "kör" en bana enligt "kartläsarens", förarens, anvisningar. Anvisningarna finns på skyltar med ca 3-5 meters avstånd som både visar vägen och vad som ska genomföras.

 

De 12-20 momenten är ofta delar ur traditionell lydnad. I högre klasser förekommer även andra moment som till exempel att snurra vid sidan. Banorna ser olika ut varje gång.

 

I nybörjarklassen är hunden kopplad hela tiden, vilket gör detta till en bra gren att börja tävla i. I högre tävlingsklasser ska hunden vara okopplad genom hela banan samtidigt som det blir sammansatta moment. I stort sett ska alla moment kunna genomföras på båda sidorna om föraren.

Många hundägare som kör rallylydnad upplever glädje. Hundarna gillar samarbetet med sin förare och den belöning det ger. Förarna brukar känna att de får ökad kontakt med sin hund genom rallylydnad. För att starta med rallylydnad ska hunden ha lite grundkunskaper, som att på kommando sätta sig, lägga sig och ställa sig. Den ska även ha god kontakt med sin förare.

 

Samarbete och visad glädje är två goda resultat av rallylydnad. Ekipaget utvecklas tillsammans, hund och förare lär sig mycket om varandra. Många moment är också användbara i vardagen. I rallylydnad belastas kroppen ganska jämnt tack vare att man växlar sida regelbundet.

Alla hundar och raser kan träna! Rallylydnad fungerar bra såväl för riktigt stora hundar som för riktigt små. Även äldre hundar passar att tränas, många hundar som är "pensionerade" i andra grenar övergår till rallylydnad när de kommit upp i åren.

 

Alla raser och blandraser får tävla, även löptikar, klasserna är Nybörjarklass, Fortsättningsklass, Avancerad klass och Mästarklass. Dock inte hundar som är sjuka eller skadade. Föraren ska vara medlem i klubb inom Svenska Kennelklubbens organisation för att få delta i tävlingar.