Inom Internationell prövningsordning (IPO) ingår fyra olika provformer som syftar till att pröva arbetsförmågan hos hund och förare inom spår, lydnad och skyddsarbete.

 

IPO-prov

IPO-prov - den största provformen är som ett bruksprov, men består av tre avdelningar; spår (A), lydnad (B) och skyddsarbete (C). Alla avdelningarna räknas med i bedömningen. Reglerna för IPO-prov är desamma över hela världen.

För att starta på ett IPO-prov ska hunden ha blivit godkänd på ett BH-prov (Behörighetsprov). BH-provet består av en lydnadsdel och en miljödel.

 

Upplevelse av IPO

Inom provformerna i IPO är det samarbete mellan förare och hund som upplevs starkast. Hunden är oftast väldigt angelägen och glad att få komma igång och göra jobbet. Inom avdelningen skydd är hunden tränad att se skyddsärmen på figuranten som den bästa av leksaker och som den vill hålla greppet om. En viktig egenskap i IPO är att hunden visar arbetsglädje och genomför lydnads- och skyddsmomenten i högt tempo och med bra precision.

Alla raser är tillåtna att träna i provformerna inom IPO.

 

Så här tränar du IPO

Vanligt är att hund och förare ingår i en träningsgrupp på en brukshundklubb. Då finns chans att hjälpas åt och sporra varandra.

Spår tränas på fält, precis som i tävling, och hunden ska ha ett lugnt tempo, djup nos, hög noggrannhet och ett intensivt doftintresse. Det gäller alla spår inom provformerna i IPO.

Skyddsarbetet behöver tränas under noga kontrollerade former tillsammans med erfaren figurant.

 

Klasser tävla i

I IPO finns det tre klasser man kan tävla i, IPO I, IPO II och IPO III med stegrande svårighetsgrad. BSL har också tre klasser med stegrande svårighetsgrad och FH två.

 

Klubben har en egen FB grupp för IPO som heter IPO - SSBK https://www.facebook.com/groups/190024288121199/

 

Intresserad av IPO? Vänligen kontakta någon a v nedanstående personer får ska vi hjälpa dig.

Ansvarig för IPO/BSL är Kenneth Karvonen nås på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.